Versterken van leesonderwijs
Versterken van leesonderwijs

Versterken van leesonderwijs
Data presentatie
Inschrijven alleen voor onderwijspersoneel en ketenpartners van de buurt Goirle – Riel en Alphen.
Lezen zorgt voor een grotere woordenschat, is goed voor de algehele taalontwikkeling, de algemene ontwikkeling en kan ook een positieve invloed hebben op de sociale ontwikkeling van een kind. Lezen is erg belangrijk, dat staat vast. Toch merken we dat sommige leerlingen moeilijk aan het lezen te krijgen of te houden zijn: ze hebben het leesplezier nog niet gevonden!
Onderwijs Maak Je Samen, in de naam van Janneke de Wolf, zal een twee uur durende bijeenkomst verzorgen rondom ‘Leesmotivatie’. Daarbij gaan we in op de volgende vraagstukken:
Waarom is leesmotivatie zo belangrijk?
Hoe motiveer je kinderen tot lezen en hoe begeleid je dat?
Wat vraagt dit van de leerkracht?
Leerkrachten krijgen tips hoe zij hun klassenmanagement zo kunnen inrichten dat er genoeg leestijd is voor de leerlingen. Ook laten we kansen zien om het lezen te integreren met technisch lezen, begrijpend lezen en de doelen van mondelinge taalvaardigheid of stellen. Tot slot wordt er een bruggetje gemaakt naar het lezen thuis en het vergroten van ouderbetrokkenheid bij het leesonderwijs op school, wat helemaal past in het hoofdthema “Samen buurten”.
Gedurende de hele bijeenkomst worden er veel praktijkvoorbeelden, werkvormen voor in de klas en handige tips gedeeld die de volgende dag direct in te zetten zijn in de groep. En tijdens de bijeenkomst worden er verschillende werkvormen ingezet waarbij volop ruimte is voor uitwisseling met collega’s.
Opbrengsten van de bijeenkomst:
- Leerkrachten kennen het belang van leesmotivatie.
- Leerkrachten doen inspiratie op door concrete praktijkvoorbeelden van werkvormen, activiteiten en projecten rondom leesmotivatie.
- Leerkrachten kennen de leescirkel van Chambers.
- Leerkrachten hebben inzichtelijk waar voor hen kansen liggen om hun leesonderwijs te versterken.
- Leerkrachten hebben ervaringen en tips uitgewisseld met collega’s.
- Leerkrachten hebben voorbeelden gekregen om ouders te betrekken bij het lezen
Neem naar deze bijeenkomst je lievelingskinderboek mee.
Janneke de Wolf
Janneke de Wolf, leerkracht in hart en nieren, heeft 18 jaar gewerkt op een school met een hele diverse populatie: leerlingen vanuit 62 verschillende culturen! Daarna werkte zij 5 jaar op een vernieuwingsschool met unitonderwijs, zonder methodes (kindvolgend a.d.h.v. leerlijnen). Zij heeft verschillende rollen in de scholen gehad zoals MT lid, unitleider, taal-leescoordinator, plusleerkracht en hoogbegaafdheidsspecialist.
Vorig jaar heeft Janneke de overstap gemaakt naar OMJS om haar ervaring en kennis te delen met andere leraren. Dit doet ze met name op het gebied van taal, jonge kind en hoogbegaafdheid, maar ook thema’s als thematisch werken, differentiatie en formatief evalueren.
Onderwijs Maak Je Samen is een inspirerend en landelijk opererend onderwijsadviesbureau. Hun dienstverlening kenmerkt zich door een sterke focus op het primaire proces; naast goed leiderschap maakt de leraar het verschil! De adviseurs zijn blijvend op de hoogte over wat werkt in het onderwijs en beschikken ze over actuele en op wetenschap gebaseerde kennis en aanpakken
Samen Buurten
Ineke Wijnen (Kleine Akkers) en Brenda Hoekstra (de Vonder) werken als leescoördinatoren en dyslexiespecialisten op basisscholen in onze buurt. Zij denken met ons mee hoe we de expertise en inspiratie van Onderwijs maak je samen kunnen borgen en denken mee over een follow up in het daarop volgende schooljaar.