Sensorische Profielen
Sensorische Profielen

Sensorische Profielen
Data presentatie
Inschrijven alleen voor onderwijspersoneel en ketenpartners van de buurt Goirle – Riel en Alphen.
Gedrag van een kind kan een sensorische oorzaak hebben. Kinderen hebben dikwijls zelf niet een passende strategie. Jij kan daar als leerkracht bij helpen, jouw handelen als leerkracht doet er toe!
Je kunt de klas en activiteiten aanpassen om sensorische input te beperken voor kinderen die gevoeliger zijn, en terwijl je juist prikkels kan toevoegen voor kinderen die meer input nodig hebben. Waardoor meer plezier in de groep en een hogere kwaliteit van leven, in een omgeving waar prikkels meer plezier opleveren dan last veroorzaken!
Je gaat in de workshop:
- Van alle zintuigen herkennen of kinderen prikkels nodig hebben, of juist met minder prikkels toekunnen.
- Je leert onderscheid maken in de verschillende manieren van prikkelverwerking.
- Je leert de leeromgeving sensorisch waardevoller maken aan de hand van de variabelen kind, de ander, de omgeving en activiteiten.
Robert de Hoog
Robert de Hoog is specialist sensorische informatieverwerking en werkt als zelfstandige onder de naam Prikkelcoach.
Robert werkt als CCE-consulent samen met verschillende disciplines binnen zorg en onderwijs (o.a. psychiatrie, gehandicaptenzorg, schoolomgeving) om te zoeken naar nieuwe, zintuiglijke perspectieven bij probleemgedrag. Hij is coauteur van het boek ‘Prikkels in de groep!’, over samenwerken aan een sensorisch waardevolle omgeving. Regelmatig spreekt hij op congressen over de invloed van prikkels op gedrag. Voor deze presentatie komt hij vanuit zijn werk als docent bij het Leidse opleidingsinstituut Anders Kijken naar Kinderen.
Samen Buurten
Waarom wij kiezen voor: Sensorische profielen
We zien heel veel aan onze kinderen en de termen prikkels en prikkelverwerking zijn in de wandelgangen en teamkamers aan de orde van de dag. Maar wat is nou wat? Wanneer hebben we het over onderprikkeld zijn en wanneer ben je overprikkeld en wat moet of kan je eigenlijk met die informatie?
Ongeveer 30 procent van de basisschoolleerlingen heeft een niet-optimale prikkelverwerking waardoor problemen kunnen ontstaan op het gebied van alertheid en de werkhouding. Om meer zicht te krijgen op prikkels en het reguleren van prikkels en wat je hier mee kunt in de klas is dit aanbod vanuit Anders Kijken naar Kinderen.
In onze buurt werkt Sandra Pijnenburg als Begeleider Passend Onderwijs. Zij is tevens ergotherapeut en heeft vanuit die expertise veel kennis van sensorische informatieverwerking. Zij heeft met ons meegedacht hoe aan dit onderwerp inhoud te geven. Neeltje Olieslagers werkt als MRT’er op de Willibrordusschool in Alphen en de Vonder in Riel. Zij heeft ook kennis van sensorische profielen. Sandra en Neeltje denken met ons mee hoe we de expertise van Robert de Hoog kunnen borgen voor onze buurt.