Rekenproblemen voorkomen door te leren observeren aan de hand van het drieslagmodel
Rekenproblemen voorkomen door te leren observeren aan de hand van het drieslagmodel

Rekenproblemen voorkomen door te leren observeren aan de hand van het drieslagmodel
Rekenproblemen voorkomen
Data presentatie
Inschrijven alleen voor onderwijspersoneel en ketenpartners van de buurt Goirle – Riel en Alphen.
Rekenen is meer dan alleen sommen uitrekenen. Om goed af te kunnen stemmen op de onderwijsbehoeften van leerlingen moet je als leerkracht inzicht hebben waar de leerlingen goed in zijn en waar ze nog moeite mee hebben. Observeren tijdens de rekenles is nodig om dit in beeld te krijgen. Bij het observeren kan het drieslagmodel als observatiemodel gebruikt worden. Door precies te observeren kunnen rekenproblemen worden voorkomen. Met dit model analyseer je het probleemoplossend handelen van de leerlingen. Het biedt je tevens aanknopingspunten voor het didactisch handelen. Tijdens de bijeenkomst word je actief betrokken bij de inzet van het drieslagmodel, Met de kennis die je tijdens deze bijeenkomst opdoet, kun je meteen de volgende dag aan de slag!
Arlette Buter
Arlette Buter is onderwijsadviseur rekenen-wiskunde. Zij is gestart als leraar basisonderwijs.
Daarna studeerde zij onderwijskunde en specialiseerde zich in het reken-wiskundeonderwijs op de basisschool waarin ze nu ruim 25 jaar werkzaam in is. Sinds 2009 heeft zij haar eigen adviesbureau: Rekenadvies Buter. Ze is conceptauteur van de nieuwe rekenmethoden Pluspunt, de Wereld in Getallen en van Rekenroute en Rekenplein. Ook begeleidt zij schoolteams bij het verbeteren van het reken‑wiskundeonderwijs.
Samen Buurten
Uit onderzoek blijkt dat de instructievaardigheden van de leraar een groot effect heeft op het verbeteren van het reken-wiskundeonderwijs. Dit vraagt specifieke didactische vaardigheden van de leraar.
Door de ontwikkeling van leerlingen goed te volgen en tijdig in te grijpen als er zich problemen voordoen, kunnen leraren preventief te werk gaan. Op basis van hun analyses en interpretaties kunnen zij het rekenonderwijs afstemmen op de ontwikkeling en de onderwijsbehoeften van leerlingen.
Ineke Sleddens werkt als leerkracht op basisschool ’t Schrijverke. Daarnaast is zij rekencoördinator en heeft zij vanuit deze rol meegedacht hoe vorm te geven aan de inhoud van een aanbod over rekenachterstanden en rekenproblemen. Joeri Magielse werkt als leerkracht op basisschool Kleine Akkers en is daarnaast rekencoördinator. Joeri en Ineke denken met ons mee hoe we de expertise en inspiratie van Arlette Buter kunnen borgen en over een follow up in het daarop volgende schooljaar.