Delen en vergroten van kennis en expertise op de werkvloer

Delen en vergroten van kennis en expertise op de werkvloer

Dat en meer willen we met Samen Buurten bereiken.

Dat en meer willen we met Samen Buurten bereiken.

Dat en meer willen we met Samen Buurten bereiken.

Over samen buurten

Samen Buurten is georganiseerd door de Regiegroep In De Buurt Gebeurt Het van onze buurt. De Regiegroep bestaat uit: Teatske Bekkema (BPO), Ineke van Onzenoort (SO de Keyzer), Mariëlle van Oorschot (directeur Kameleon), Celine van Groesen (directeur Willibrordusschool) en Mary van Iersel (Hoofd Onderwijs en Zorg Den Bongerd)
Daarnaast hebben meegewerkt: Liesbeth de Witte (IB Willibrordusschool), Bregje de Weijer (directeur Open Hof), Sandra Pijnenburg (BPO) en Ineke Sleddens (rekenspecialist ’t Schrijverke).

Samen Buurten is georganiseerd door de Regiegroep In De Buurt Gebeurt Het van onze buurt. De Regiegroep bestaat uit: Teatske Bekkema (BPO), Ineke van Onzenoort (SO de Keyzer), Bregje de Weijer (directeur Open Hof), Mariëlle van Oorschot (directeur Kameleon) en Mary van Iersel (Hoofd Onderwijs en Zorg Den Bongerd)
Daarnaast hebben meegewerkt: Liesbeth de Witte (IB Willibrordusschool), Sandra Pijnenburg (BPO) en Ineke Sleddens (rekenspecialist ’t Schrijverke).

Q & A

Mocht het project nog niet helemaal tot de verbeelding spreken, dan hebben we een aantal vragen voor jullie beantwoord om het een en ander te verduidelijken.

Mocht het project nog niet helemaal tot de verbeelding spreken, dan hebben we een aantal vragen voor jullie beantwoord om het een en ander te verduidelijken.

Samen Buurten is een professionaliseringsaanbod wat in samenwerking met het onderwijs uit onze buurt, gemeente en het samenwerkingsverband Plein 013 tot stand is gekomen. De gemeente Goirle en Alphen hebben het geld vanuit NPO middelen beschikbaar gesteld. Samenwerkingsverband Plein 013 heeft een bemiddelende rol in de koppeling met het programma In de Buurt gebeurt het. De regiegroep IDBGH van onze buurt heeft de organisatie in handen.

Doelstellingen:

  • Inhalen vertragingen & achterstanden als gevolg van COVID 19
  • Bevorderen lokale samenwerking in de buurt en integrale ondersteuning
  • Delen en vergroten van kennis en expertise op de werkvloer

Onze buurt bestaat uit de dorpen Goirle, Riel en Alphen. Als we zouden denken aan het opzetten van bepaalde voorzieningen, lopen we tegen de uitgestrektheid van onze buurt aan. Een voorziening in Alphen heeft geen toegevoegde waarde voor een leerling in Goirle en andersom. We focussen in onze buurt op met en van elkaar leren en het delen van expertise.
Passend onderwijs en werken naar inclusiever onderwijs staat en valt met de leerkracht. De leerkracht moet het doen! We willen de leerkracht in zijn kracht zetten door het aanbieden van expertise op onderwerpen waarvan we op de werkvloer zien dat hier expertise op nodig is. Met Samen Buurten willen we werken aan deskundigheid door samen te werken, kennis te vergroten, samen op te trekken, maar ook door het bevorderen van de lokale samenwerking.

Samen leren, Samen Buurten.

Het professionaliseringsaanbod Samen Buurten is voor al het onderwijspersoneel van onze buurt, de scholen in Goirle, Riel en Alphen. Daarnaast nodigen wij onze ketenpartners uit om de lokale samenwerking te bevorderen. (Zie ‘onze gasten’)
Twee van de vier presentaties van Steven Pont over ‘Welke Invloed Heeft De Omgeving Op De Ontwikkeling Van Het Zelfbeeld Van Een Jong Kind?’ organiseren we in het theater. Op 22 januari in het Jan van Besouw in Goirle en op 4 juni in Cultureel Centrum den Heuvel in Alphen. Bij deze twee bijeenkomsten nodigen we ouders ook van harte uit om samen met ons te leren.

Het toepassen van de expertise vanuit de presentaties vraagt aandacht en aansturing. Aan de gekozen onderwerpen zijn collega’s uit de buurt gekoppeld die expertise of affiniteit hebben met de onderwerpen. Wij hebben deze collega’s gevraagd met ons mee te denken hoe we een vervolg kunnen geven aan deze bijeenkomsten, hoe we de gebrachte expertise in onze buurt kunnen borgen. Het gaat hier in eerste instantie over meedenken. Bij een eventuele uitvoering van dat wat er bedacht is, wordt opnieuw gekeken wie dat kan/moet/zou oppakken. Wil jij ook in meedenken bij een bepaald onderwerp waar je expertise in hebt of affiniteit? Neem gerust contact met ons op. We doen het namelijk met elkaar!
We begrijpen dat alle onderwerpen je nieuwsgierigheid en leergierigheid aanwakkeren en je je het liefst zou willen inschrijven voor alle onderwerpen. Dat mag! Maar hoeft niet. Met directeuren is afgesproken dat onderwijspersoneel minimaal 1 bijeenkomst volgt. Deze wordt voor 3 uur opgenomen in de normjaartaak/ werkverdelingsplan. Een tweede workshop, of derde, of vierde kan worden toegevoegd aan professionaliseringsuren.

De directeuren, Intern Begeleiders en Begeleiders Passend Onderwijs hebben als denktank meegedacht aan de inhoud en vorm van Samen Buurten. Zij hebben de rol van ambassadeur gekregen. Dat betekent dat zij het programma onder de aandacht brengen en blijven houden door: 

  • Team informeren over wat er gaat gebeuren
  • Team enthousiasmeren
  • Samen met collega’s bekijken welke workshops in school- of persoonlijke ontwikkeling zouden passen
  • Project Samen buurten terug laten komen op de agenda. Bijvoorbeeld:
    • Collega’s die geweest zijn laten pitchen
    • Na vragen wie er geweest zijn en hoe het was
    • Visueel maken waar collega’s geweest zijn, wat ze meegenomen hebben.
  • Aanwezig zijn bij workshops die op je school gegeven worden. 
  • Terugkoppelen naar Regiegroep wat je ter oren komt.

Voor elke ketenpartner hebben we een contactpersoon die geïnformeerd wordt per mail over Samen Buurten. De contactpersoon zet de informatie door naar de overige medewerkers.

Ouders worden in oudercontacten geïnformeerd over de bijeenkomst van Steven Pont. Hier is een aparte poster voor beschikbaar welke op scholen, kinderopvanglocaties opgehangen kan worden, maar ook bij diverse andere instellingen komt te hangen. Denk aan de GGD, bibliotheek, huisartsen.

Als je nog vragen hebt schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Als je nog vragen hebt schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Bevorderen lokale samenwerking in de buurt

We focussen in onze buurt op met en van elkaar leren en het delen van expertise.

Steven Pont
Ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut

Steven Pont is op veel gebieden actief, zowel als docent en therapeut, maar ook als auteur van boeken, columns en artikelen.