Externaliserend gedrag

Externaliserend gedrag

Externaliserend gedrag in de schoolse situatie

Externaliserend gedrag in de schoolse situatie

Data presentatie

Maak uw keuze uit een van deze vier data:

Inschrijven alleen voor onderwijspersoneel en ketenpartners van de buurt Goirle – Riel en Alphen.

Gedrag zegt iets over hetgeen we doen.

Gedrag zegt weinig over de oorzaak. Er kunnen relationele (denk bijvoorbeeld aan hechtingsproblemen, trauma…), emotionele (denk bijvoorbeeld aan angsten, somberheid…), cognitieve (denk bijvoorbeeld aan hoog of minder cognitief begaafd…), lichamelijke of in aanleg aanwezige problemen én vele omgevingsfactoren aan ten grondslag liggen.

In wezen zou je op zoek moeten gaan naar de -oorzaak- en die waar mogelijk aanpakken.

En tegelijkertijd moet je als leerkracht opbrengstgericht, passend onderwijs geven aan een groep leerlingen. Je moet smart geformuleerde plannen schrijven (didactisch en sociaal emotioneel), op maat gemaakte en gedifferentieerde methoden beheersen, ontwikkelingsperspectieven weten, toetsen, evalueren, oudergesprekken voeren…

Dan is er behoefte aan een bewezen effectieve én uitvoerbare aanpak om zowel de leerling, de groep als jezelf met plezier te laten ontwikkelen.

In deze 3 uur durende bijdrage leer je:

  • Kenmerken van externaliserend gedrag te herkennen. Wanneer moet je je zorgen maken?
  • Oorzaken van externaliserend gedrag. Zowel op kind en brein niveau als op omgevingsniveau.
  • De bewezen effectieve en absoluut uitvoerbare aanpak op leerling en groepsniveau.

En dat alles in ‘Jip en Janneke’ taal.

Giel Vaessen

Giel werkt meer dan 40 jaar met kinderen en jeugdigen met psycho sociale / psychiatrische problematiek en hun gezinssystemen. Zowel in de GGZ als in het speciaal onderwijs. Daarnaast geeft hij sinds 2002 praktijkgerichte cursussen en coaching aan leerkrachten, hulpverleners en ouders en schreef hij een 9 tal praktijk gerichte boeken over kinder- en jeugd (rand)psychiatrie.

samen buurten

Waarom wij kiezen voor het onderwerp:  Externaliserend gedrag

Dwars, druk en agressief; In de praktijk zie je dat leraren moeite hebben met deze (drie) meest storende gedragsproblemen. In veel gevallen doen leraren hun uiterste best om dit probleemgedrag te bestrijden. Dat kost niet alleen veel energie en tijd, het zorgt ook voor veel frustratie omdat het gedrag vaak gewoon aanhoudt of zelfs verergert, met alle consequenties van dien op het ontwikkelklimaat. Er is behoefte aan een bewezen en uitvoerbare aanpak op kind en groepsniveau.

Janneke van der Schoot, Gijs de Kort en Daniëlle van den Eerenbeemt, denken met ons mee hoe we de expertise en inspiratie van Giel Vaessen kunnen borgen voor onze buurt. Janneke van der Schoot is werkzaam als Begeleiders Passend Onderwijs in de buurt en heeft expertise op het gebied van externaliserend gedrag. Gijs de Kort werkt als gedragsspecialist op basisschool Open Hof. Daniëlle van den Eerenbeemt werkt als Intern Begeleider op ’t Schrijverke en is ook gedragsspecialist.